logo

Pojdi nazaj   ArchiCAD Forum > ArchiCAD Forum > Splošno o ArchiCADu
Osveži stran Učenje osnov

Odgovori
 
Orodja
Star 11.03.2013, 20:16   #181
zimrman
Član
 
Registriran dne: 17.05.2010
Prispevki: 60
zimrman is on a distinguished road
Privzeto

Je možno pri zidu če gledamo prerez narediti "luknjo" ali odrezati nek del zidu kot pri plošči v tlorisu s tisto funkcijo kjer je narisan kvadratek in polek njega minus?
S splitanjem mi nikakor ne uspe. Da opišem kako dela. Kliknem na zid, da se označi in prikaže možnost splitanja(se prikaže tista sekira), vzamem sekiro, grem na zid kliknem kjer hočem zid prerezati, se pokaže črta, končam črto na drugem koncu željenega reza in potem mi napiše naj kliknem na eno stran črte kater element želim obdržati označen, in potem se ne zgodi nič. Kaj delam narobe? Vsaj tako si tole jaz razlagam.

Želel bi pa narediti:



Je to možno na kakšen način?
zimrman is offline   Reply With Quote
Star 11.03.2013, 20:29   #182
andromeda55
Profesionalec
 
andromeda55's Avatar
 
Registriran dne: 06.09.2008
Prispevki: 236
andromeda55 is on a distinguished road
Privzeto

Ne bo šlo. Split deluje tako, da razdeli zid v tlorisu na 2 kosa.
Za izdelavo utora na prerezu zidu postavi nanj NOSILEC (v tvojem primeru uporabiš ustrezni profil, katerega označiš za uporabo kot nosilec), ki ga daš na NEVIDEN Layer. Nosilci imajo privzeto večjo prioriteto kot zidovi, zato boš v prerezu zidu videl tvoj željeni utor.
__________________
Win 10 Pro x64, Core i7 4770 3.4 GHz, RAM 8GB, SSD Samsung 850 Evo 250GB + HD 500GB, Nvidia GTX660 2GB, ohišje Fractal Design ARC Midi R2, ArchiCAD 14-20.
andromeda55 is offline   Reply With Quote
Star 16.05.2013, 21:55   #183
LeonP
Član
 
Registriran dne: 01.09.2009
Prispevki: 62
LeonP is on a distinguished road
Privzeto

A je možno narediti z orodjem Shell tak votel steber, ki je na dnu okrogel, na vrhu pa pravokotne oblike? nakej takega, kot je 3. steber na sliki.
Pripete slike
 
LeonP is offline   Reply With Quote
Star 17.05.2013, 09:45   #184
gorazd
Administrator
 
gorazd's Avatar
 
Registriran dne: 05.09.2008
Lokacija: Ljubljana
Prispevki: 419
gorazd is on a distinguished road
Privzeto

To bo malo težje. Lahko poskusiš z orodjem morph. Po moje bi šlo lažje, čisto natančnega pa verjetno ne boš zmodeliral na hitro. Shell lahko eno krivuljo potegne do druge, vendar samo po ravni poti, ti pa rabiš tudi pot ukrivljeno, pa še ta je na sredini profila drugačna kot po robu. Jaz bi verjetno poiskal kakšne podoben objekt na Google warehouse in ga uvozil.
__________________
ARCHICAD 20, Ecodesigner, MEP, BIMx, Win10, i7, 16 GBRAM, Nvidia GTX970
gorazd is offline   Reply With Quote
Star 23.05.2013, 20:46   #185
LeonP
Član
 
Registriran dne: 01.09.2009
Prispevki: 62
LeonP is on a distinguished road
Privzeto

Najprej sem moral instalirati AC16, saj verzija 15 še nima orodja Morph.

Kljub temu, da se z orodjem Morph da čarati marsikaj, pa mi takega stebra, ki je ukrivljen v 2 smeri, ni uspelo zrisati. problem sem rešil tako, da smo steber zrisali v programu Rhinoceros, ki omogoča risanje tako kompliciranih oblik. steber sem shranil v .3ds formatu, ki se ga da uvoziti v AC (seveda, če imate dodatek, ki to podpira). potem sem steber samo označil in spremenil v Morph element. tako imam zdaj tudi v AC potrebne količine za izpis (površina, volumen).
LeonP is offline   Reply With Quote
Star 24.05.2013, 08:08   #186
gorazd
Administrator
 
gorazd's Avatar
 
Registriran dne: 05.09.2008
Lokacija: Ljubljana
Prispevki: 419
gorazd is on a distinguished road
Privzeto

Bravo. Tako je treba.
__________________
ARCHICAD 20, Ecodesigner, MEP, BIMx, Win10, i7, 16 GBRAM, Nvidia GTX970
gorazd is offline   Reply With Quote
Star 29.05.2013, 19:34   #187
LeonP
Član
 
Registriran dne: 01.09.2009
Prispevki: 62
LeonP is on a distinguished road
Privzeto

z Create Stairs se da nerediti takšne okrgle zavite stopnice kot na sliki. klančino oz. rampe pa se da narediti samo ravne, saj tako zavitih ne omogoča orodje Stairs. a razen morpha, kjer se je treba velko igrati, če se naknadno spremenijo konstrukcijski sklopi, ne obstaja bolj elegantne rešitve?

bo treba to željo dodati na spisek zahtev za AC18
Pripete datoteke
Stopnice.JPG‎  
LeonP is offline   Reply With Quote
Star 29.05.2013, 19:59   #188
andromeda55
Profesionalec
 
andromeda55's Avatar
 
Registriran dne: 06.09.2008
Prispevki: 236
andromeda55 is on a distinguished road
Privzeto

LeonP,
bo potrebno pogledati v standardno knjižnico za ustrezni objekt!
Pripete datoteke
Rampe_Krožne AC16.jpg‎  
__________________
Win 10 Pro x64, Core i7 4770 3.4 GHz, RAM 8GB, SSD Samsung 850 Evo 250GB + HD 500GB, Nvidia GTX660 2GB, ohišje Fractal Design ARC Midi R2, ArchiCAD 14-20.
andromeda55 is offline   Reply With Quote
Star 03.06.2013, 16:38   #189
LeonP
Član
 
Registriran dne: 01.09.2009
Prispevki: 62
LeonP is on a distinguished road
Privzeto

če v archicadu nekaj pokotiram v cm in potem to izvozim v dwg, je tam vse pokotirano v metrih na 3 decimalna mesta. zgleda manj pregledno in odvisno od stvari tudi dimenzije v metrih niso ustreznega velikostnega ranga. se da kje kaj nastavit?
LeonP is offline   Reply With Quote
Star 04.06.2013, 09:17   #190
andromeda55
Profesionalec
 
andromeda55's Avatar
 
Registriran dne: 06.09.2008
Prispevki: 236
andromeda55 is on a distinguished road
Privzeto

Nimam tvojih težav (če v AC kotiram v "cm" ali "m" se v AutoCAD-u kote prikažejo enake.....v "cm" oz. "m"). Neodvisno od načina IZVOZ-a (SAVE AS iz Project Map; PUBLISH iz Publisher Set).

Kaj si hotel povedati z ......."in odvisno od stvari tudi dimenzije v metrih niso ustreznega velikostnega ranga"?
Pripete datoteke
IZVOZ v DWG_Enote CM - Kote CM.jpg‎   IZVOZ v DWG_Enote CM - Kote CM__Open in AutoCAD.jpg‎  
__________________
Win 10 Pro x64, Core i7 4770 3.4 GHz, RAM 8GB, SSD Samsung 850 Evo 250GB + HD 500GB, Nvidia GTX660 2GB, ohišje Fractal Design ARC Midi R2, ArchiCAD 14-20.
andromeda55 is offline   Reply With Quote
Odgovori

Orodja

Dovoljenja
Ne moreš ustvarjati novih tem
Ne moreš odgovarjati
Ne moreš pripenjati datotek
Ne moreš urejati svojih prispevkov

BB koda vklopljena
Uporaba smeškov vklopljena
[IMG] koda vklopljena
HTML koda vklopljena

Skoči na

Similar Threads
Tema Temo ustvaril Forum Odgovorov Zadnji prispevek
Video tutoriali za učenje ArchiCADa gorazd Triki in nasveti 1 01.10.2011 20:10


Časovni pas: GMT +1. Ura je: 23:09.


vBulletin®
©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.