logo

Pojdi nazaj   ArchiCAD Forum > ArchiCAD Forum > Uvoz in izvoz projektov (DWG, DXF, PDF, IFC,...)
Osveži stran Izvod iz Archicada v Autocad

Odgovori
 
Orodja
Star 17.01.2011, 15:43   #1
smog
Začetnik
 
Registriran dne: 03.12.2010
Prispevki: 11
smog is on a distinguished road
Privzeto Izvod iz Archicada v Autocad

Lep pozdrav!

Ker se vedno najde kakšna težava pri delu spet prosim za pomoč pri izvozu iz Archicada v Autocad.
Kako naj pravilno shranim tloris narisan v Archicadu da bo merilo ostalo enako ko shranjen DWG odprem v Autocadu?
Nikakor mi ne uspe to nastavit in morem v Autocadu vse skupaj velikokrat pomanjševat da dobim željeno vendar se pojavijo odstopanja

In še nekaj...kje v Archicadu se nastavi točno merilo v katerem pol rišem?

Hvala
smog is offline   Reply With Quote
Star 17.01.2011, 20:05   #2
andromeda55
Profesionalec
 
andromeda55's Avatar
 
Registriran dne: 06.09.2008
Prispevki: 236
andromeda55 is on a distinguished road
Privzeto

1. Shraniti v .DWG iz kje? (Project Map-a, View Map-a, Layout Book-a, Publisher-ja). Vprašanja moraš zastaviti bolj natančno, če hočeš dobiti pravilne odgovore.

2. Rišeš VEDNO v enotah, ki si jih sam izbral v nastavitvah projekta (Options>Project preferences>Working Units), ne pa v MERILU. To pride v poštev pri postavitvi pogledov na liste za izris.
__________________
Win 10 Pro x64, Core i7 4770 3.4 GHz, RAM 8GB, SSD Samsung 850 Evo 250GB + HD 500GB, Nvidia GTX660 2GB, ohišje Fractal Design ARC Midi R2, ArchiCAD 14-20.
andromeda55 is offline   Reply With Quote
Star 18.01.2011, 08:29   #3
smog
Začetnik
 
Registriran dne: 03.12.2010
Prispevki: 11
smog is on a distinguished road
Privzeto

Torej bom čisto iz prakse razložil...narisan tloris v Archicadu shranim v DWG format. Nato odprem ta DWG v Autocadu (referenčno), vendar je tloris nekaj 10x prevelik in ga morem pomanjševat. Imam pa enote v Archicadu ter Autocadu nastavljene enako (enote v metrih).
Rad bi da se mi mere ne spremenijo pri izvozu iz Archicada oz. ostane tloris nespremenjen da lahko lažje kombiniram delo v Archicadu/Autocadu in s tem ne zapravljam časa z pomanjševanjem.

Lp
smog is offline   Reply With Quote
Star 18.01.2011, 08:51   #4
gorazd
Administrator
 
gorazd's Avatar
 
Registriran dne: 05.09.2008
Lokacija: Ljubljana
Prispevki: 416
gorazd is on a distinguished road
Privzeto

Pri prevajanju v ali iz DWG je potrebno v prevajalniku nastaviti faktor pretvorbe. Kos shranjuješ v DWG odpri gumb Settings in za izbrani prevajalnik (kakih pet jih je že zraven ArchiCADa) spremeni "Drawing Unit". Če si risal v metrih in želiš v Acadu tudi metre, potem mora biti v nastavitvah Meter.

Če pa shranjuješ iz layouta, kjer si na list dal risbo v merilu npr. 1:50 moraš to upoštevati tudi v prevajalniku. Malo se poigraj s temi nastavitvami in ko si zadovoljen, si prevajalnik shrani pod svoje ime.
Pripete datoteke
dwg.jpg‎  
__________________
ARCHICAD 20, Ecodesigner, MEP, BIMx, Win10, i7, 16 GBRAM, Nvidia GTX970
gorazd is offline   Reply With Quote
Star 18.01.2011, 08:57   #5
gorazd
Administrator
 
gorazd's Avatar
 
Registriran dne: 05.09.2008
Lokacija: Ljubljana
Prispevki: 416
gorazd is on a distinguished road
Privzeto

Ko smo že pri prevajanju v DWG, veliko strojnikov, statikov,... ki jim pošiljate DWGje narejene v ArchiCADu se pritožuje, da ne morejo skriti layerja z okni, šrafurami, in podobnim. Da jih osrečite, v prevajalniku to uredite v zavihku Attributes/layers. V prevajalniku pa je še veliko nastavitev, ki jih je dobro poznat.
Pripete datoteke
layerji.jpg‎  
__________________
ARCHICAD 20, Ecodesigner, MEP, BIMx, Win10, i7, 16 GBRAM, Nvidia GTX970
gorazd is offline   Reply With Quote
Star 18.01.2011, 08:59   #6
gorazd
Administrator
 
gorazd's Avatar
 
Registriran dne: 05.09.2008
Lokacija: Ljubljana
Prispevki: 416
gorazd is on a distinguished road
Privzeto

Še kratko vprašanje: Kaj pa "kombiniraš" pri delu z ArchiCADom in Acadom? Običajno je zapis v dwg potreben zato, da projekt predaš strojniku, električarju, statiku,... Upam da ne narediš modela v ArchiCADu, potem pa ga 2D končaš v acadu!
__________________
ARCHICAD 20, Ecodesigner, MEP, BIMx, Win10, i7, 16 GBRAM, Nvidia GTX970
gorazd is offline   Reply With Quote
Star 19.01.2011, 08:22   #7
smog
Začetnik
 
Registriran dne: 03.12.2010
Prispevki: 11
smog is on a distinguished road
Privzeto

Hvala za pomoč.
Kombiniram večinoma tako, da vse narišem v Archicadu nato pa v Autocadu pripravim risbo za izris (nastavitev formatov lista, umestitev na geodetski posnetek, priprava za plotanje,vstavljanje glave...) Je pa res, da bi večino tega lahko nardil kar v Archicadu vendar mi je Autocad trenutno bolj domač.
smog is offline   Reply With Quote
Star 19.01.2011, 08:51   #8
support
Administrator
 
support's Avatar
 
Registriran dne: 05.09.2008
Lokacija: Ljubljana
Prispevki: 87
support is on a distinguished road
Privzeto

Napaka!
__________________
ArchiCAD 14, Macbook Pro, OSX Leopard, 4 GB ram
support is offline   Reply With Quote
Star 04.11.2011, 11:33   #9
22tina22
Začetnik
 
Registriran dne: 06.01.2010
Prispevki: 6
22tina22 is on a distinguished road
Privzeto

Mene pa zanima kako uvozim dwg v archicad 15? Nikjer namreč nimam možnosti Settings in selected translator in nikakor ne morem nastaviti pravilnih mer. Pri uvozu se mi izgubijo naravne mere, vse je dosti pomanjšano.
Hvala za odgovor.
Pripete datoteke
Brez naslova.jpg‎  
22tina22 is offline   Reply With Quote
Star 04.11.2011, 15:23   #10
andromeda55
Profesionalec
 
andromeda55's Avatar
 
Registriran dne: 06.09.2008
Prispevki: 236
andromeda55 is on a distinguished road
Privzeto

Odpri nov projekt z resetiranjem vseh nastavitev:
Ctrl + Alt + N..........(File/New/New & Reset All)
in nato preveri, če imaš na voljo nastavitve pretvornikov.
__________________
Win 10 Pro x64, Core i7 4770 3.4 GHz, RAM 8GB, SSD Samsung 850 Evo 250GB + HD 500GB, Nvidia GTX660 2GB, ohišje Fractal Design ARC Midi R2, ArchiCAD 14-20.
andromeda55 is offline   Reply With Quote
Odgovori

Orodja

Dovoljenja
Ne moreš ustvarjati novih tem
Ne moreš odgovarjati
Ne moreš pripenjati datotek
Ne moreš urejati svojih prispevkov

BB koda vklopljena
Uporaba smeškov vklopljena
[IMG] koda vklopljena
HTML koda vklopljena

Skoči na


Časovni pas: GMT +1. Ura je: 20:11.


vBulletin®
©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.