logo

Pojdi nazaj   ArchiCAD Forum > ArchiCAD Forum > Splošno o ArchiCADu
Osveži stran Materiali

Odgovori
 
Orodja
Star 25.05.2010, 12:03   #1
zimrman
Član
 
Registriran dne: 17.05.2010
Prispevki: 60
zimrman is on a distinguished road
Privzeto Materiali

Mene pa zanima kako izbiraš materiale, za tisto vem Armirani beton, les...tudi tisto vem kjer ti piše AB20/2/6/2 kamen...
Jaz pa bi rad drugačno strukturo plošče ali pa stene, in me zanima kako se to naredi. Jaz bi rabil recimo primer: -Topli pod 2cm,
-plavajoči estrih 4cm,
-toplotna izolacija 4cm,
-Hi,
-AB plošča 10cm.
Recimo kaj takega kje bi se lahko to sestavilo oz. dobilo?
Zanima me pa še kako se naredi AB zidna vez, verjetno narediš opečni zid in potem dodajaš AB stebre kot zidne vezi?

Imam pa še eno vprašanje kako se uporablja tale roof maker, ker še nisem ugotovil in bi lepo prosil za pomoč, v tistem priročniku kjer izdeluješ galerijo pa tudi ni nič prikazano.

Hvala!
zimrman is offline   Reply With Quote
Star 25.05.2010, 13:54   #2
support
Administrator
 
support's Avatar
 
Registriran dne: 05.09.2008
Lokacija: Ljubljana
Prispevki: 87
support is on a distinguished road
Privzeto

Strukturo zidu ali plošče določiš s t.i. kompoziti. V meniju Options/Element Attributes/Composites. Tu si običajno skopiraš enega, ki je podoben temu, ki ga želiš naredit in mu nato spremeniš ali dodaš sloje.

Krajši TNT za Roof maker boš našel tukaj. V bistvu je tako da moraš imeti streho, jo izbereš in nato v meniju Design/Design Extras/Roof Maker izbereš Roof wizzard. Nato v okna vpiše parametre (dimenzije leg, špirovcev,...) in ostrešje je narejeno.
Pripete datoteke
kompozit.jpg‎  
__________________
ArchiCAD 14, Macbook Pro, OSX Leopard, 4 GB ram
support is offline   Reply With Quote
Star 25.05.2010, 20:18   #3
zimrman
Član
 
Registriran dne: 17.05.2010
Prispevki: 60
zimrman is on a distinguished road
Privzeto

Zanima me še nekaj v zvezi s 3D. Imam slovensko predlogo in ko grem v 3D pogled in klkinem na tipko gGeneric axsonometry v navigatorju mi vse skupaj stoji postrani. Ne vem zakaj vendar se mi zdi da je zamaknjena os, če pa odprem v originalni predlogi je pa naravnost. Se to da kje prerihtati da bo vodoravno?
Kako bi se dalo izelati venec okoli plošče(10cm ko pride v steno zabetonirano)?
zimrman is offline   Reply With Quote
Star 25.05.2010, 20:45   #4
andromeda55
Profesionalec
 
andromeda55's Avatar
 
Registriran dne: 06.09.2008
Prispevki: 235
andromeda55 is on a distinguished road
Privzeto

1. Večslojni ZIDOVI, TLAKI.....Pravilno izbereš materijale (za 2D in 3D prikaz, Layer-je, Barve in s tem debeline črt in šrafur (Pens), Nastaviš prednost posameznih slojev (ZELO VAŽNO!!).
Nosilne konstrukcije - PLOŠČE, NE uporabljaj skupaj s TLAKI v KOMPOZITIH!!

2. AB Vezi.....uporabiš STEBRE

3. Strehe - ROOF WIZZARD.....Najprej izdelaš strešne plošče na način, ki ustreza tvoji konstrukciji objekta (1-kapna, 2-kapna, frčade, zatrepi, čopi...).
Nato izbereš vse te strehe in odpreš ROOF WIZZARD (Nastaviš škarnike, lege, škarje, grebenske in žlotne lege....). In tako se strešna konstrukcija izdela. Običajno moraš potem sam premakniti KAPNE LEGE na zid, ker jih program postavi na konce špirovcev.
Strešne plošče potem lahko uporabiš za izdelavo 3D strešne kritine z orodjem Roof Accessories (Design, Design Extras, Accessories, Roof Accessories), ali pa za strešno kritino 2D, toplotno izolacijo......

Priložena je ena taka STREHA. Veselo na delo!
Pripete datoteke
Strešna konstrukcija z ROOF WIZZARD.JPG‎  
__________________
Win 10 Pro x64, Core i7 4770 3.4 GHz, RAM 8GB, SSD Samsung 850 Evo 250GB + HD 500GB, Nvidia GTX660 2GB, ohišje Fractal Design ARC Midi R2, ArchiCAD 14-20.
andromeda55 is offline   Reply With Quote
Star 25.05.2010, 21:15   #5
andromeda55
Profesionalec
 
andromeda55's Avatar
 
Registriran dne: 06.09.2008
Prispevki: 235
andromeda55 is on a distinguished road
Privzeto

1. AKSONOMETRIJA: os Z=90° v nastavitvah. Glej sliko

2. VENEC ob Plošči: jaz nastavim vrh ZUNANJIH ZIDOV do VRHA plošče, s tem da gre toplotna izolacija mimo PLOŠČE, ostali del zidu pa odstranim z boolanjem (Solid Element Operations). Zunanji rob plošče gre do konca nosilnega sloja zidu. Glej sliko
Pripete datoteke
Prerez MANSARDE.jpg‎  
Pripete slike
 
__________________
Win 10 Pro x64, Core i7 4770 3.4 GHz, RAM 8GB, SSD Samsung 850 Evo 250GB + HD 500GB, Nvidia GTX660 2GB, ohišje Fractal Design ARC Midi R2, ArchiCAD 14-20.
andromeda55 is offline   Reply With Quote
Star 26.05.2010, 17:06   #6
zimrman
Član
 
Registriran dne: 17.05.2010
Prispevki: 60
zimrman is on a distinguished road
Privzeto

Andromeda55 kako pa se to naredi da recimo postavim zid in na zid dam plato. Potem pa bi moral tisto izolacijo potegniti do druge izolacije, tiste stvari na plošči(estrih, keramiko...) bi moral pa potegniti nazaj na začetek stene?
Ni mi pa jasno kako se trima? Streho znam drugo pa ne gre in ne gre?
Hvala za odgovore!
zimrman is offline   Reply With Quote
Star 26.05.2010, 21:25   #7
andromeda55
Profesionalec
 
andromeda55's Avatar
 
Registriran dne: 06.09.2008
Prispevki: 235
andromeda55 is on a distinguished road
Privzeto

1. Izdelaš kompozitni ZID-1 (moj primer= Zunaj zaključni sloj 1cm [2]+toplotna izolacija 10cm [4]+modularna opeka 29cm [8]+notranji omet 2cm [2]....številke v oglatih oklepajih predstavljajo prednost sloja - Skin Priority)........uporabi kopijo obstoječega zidu

2. Izrišeš zunanje zidove z ZID-1
3. Izrišeš AB ploščo na ustrezni višini (vrh plošče = vrh ZID-1)

4. Izdelaš kompozitni TLAK-1 (moj primer= keramika 1cm [2]+estrih 6cm [6]+toplotna izolacija 4cm [4])....uporabi kopijo obstoječega tlaka

5. Izrišeš TLAK-1 na AB plošči (tlak gre do notranjega ometa zidu ZID-1)

6. Bool-anje (to NI Trimanje!!)= Design, Solid Element Operations....iz mojega včerajšnjega prispevka: AB plošča = Operator, Zid = Cilj (Target), Subtraction, Execute

7. Preden naletiš na težave bi bilo PRIPOROČLJIVO PREBRATI PRILOŽENE PRIROČNIKE .pdf
Pripete datoteke
Kompoziti_Zidovi in Tlaki.jpg‎   Tlak v prerezu.JPG‎  
__________________
Win 10 Pro x64, Core i7 4770 3.4 GHz, RAM 8GB, SSD Samsung 850 Evo 250GB + HD 500GB, Nvidia GTX660 2GB, ohišje Fractal Design ARC Midi R2, ArchiCAD 14-20.
andromeda55 is offline   Reply With Quote
Star 26.09.2011, 00:10   #8
chesermarko
Začetnik
 
Registriran dne: 26.09.2011
Prispevki: 3
chesermarko is on a distinguished road
Privzeto

Samo res vas morem pohvalit,.. znaste res lepo razložit.
chesermarko is offline   Reply With Quote
Odgovori

Orodja

Dovoljenja
Ne moreš ustvarjati novih tem
Ne moreš odgovarjati
Ne moreš pripenjati datotek
Ne moreš urejati svojih prispevkov

BB koda vklopljena
Uporaba smeškov vklopljena
[IMG] koda vklopljena
HTML koda vklopljena

Skoči na


Časovni pas: GMT +1. Ura je: 00:01.


vBulletin®
©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.