logo

Pojdi nazaj   ArchiCAD Forum > ArchiCAD Forum > Splošno o ArchiCADu
Osveži stran Učenje osnov

Odgovori
 
Orodja
Star 08.10.2009, 14:38   #1
fb2007
Začetnik
 
Registriran dne: 08.10.2009
Prispevki: 1
fb2007 is on a distinguished road
Privzeto Učenje osnov

Pozdravljeni!

Sem začetnik Archicad-a in me zanima ali ima funkicjo pri risanju (npr. zidov), da se vpiše začetna in končna točka zidu (podobno kot pri Autocad-u)?


Hvala in lp,
fb
fb2007 is offline   Reply With Quote
Star 09.10.2009, 07:40   #2
Robert:-)
Začetnik
 
Registriran dne: 02.10.2008
Prispevki: 21
Robert:-) is on a distinguished road
Privzeto

Da se, vendar je neumno.... vpišeš koordinate x,y za začetek + enter nato še koordinate x,y za konec + enter.
Mnogo bolj je enostavno, da z miško določiš začetni položaj in nato smer, ter dolžino z r ali d...

LP, R
Robert:-) is offline   Reply With Quote
Star 09.10.2009, 08:53   #3
support
Administrator
 
support's Avatar
 
Registriran dne: 05.09.2008
Lokacija: Ljubljana
Prispevki: 87
support is on a distinguished road
Privzeto

Kot je rekel Robert, začetno točko zidu (ali črte,...) določiš običajno z miško. Končno točko pa ali z miško ali pa vpišeš dolžino in po potrebi še kot. Preveri če imaš vklopljen sledilec (tracker) in ko vlečeš zid se ti v oblačku zraven kurzorja izpisujejo koordinate, dolžina in kot. Samo spustiš miško in začneš tipkat npr. dolžino. Ko pritisneš enter se nariše zid ustrezne dolžine.

Druga možnost je da prikažež paletko Coordinates (Window/Palettes) in koordinate ali dolžine vpisuješ v njo.
Pripete datoteke
koordinate.jpg‎   koordinate1.jpg‎  
__________________
ArchiCAD 14, Macbook Pro, OSX Leopard, 4 GB ram
support is offline   Reply With Quote
Star 12.03.2010, 16:35   #4
LeonP
Član
 
Registriran dne: 01.09.2009
Prispevki: 62
LeonP is on a distinguished road
Privzeto

mene pa zanima, zakaj mi noče narediti zone med stenami, ki vsebujejo stebre?

če naredim stene (zaprt prostor) brez stebrov, zono naredi brez problema. če pa imam recimo neke stebre med katerimi je stena in se stene ne stikajo med seboj, ampak so samo od stebra do stebra, pa mi noče narediti zone.

a obstaja za to kakšna funkcija, ali pa bi se morala stena vsepovsod stikovati, čeprav v resnici ni možno, da sta stena in steber na istem mestu.
LeonP is offline   Reply With Quote
Star 13.03.2010, 10:31   #5
andromeda55
Profesionalec
 
andromeda55's Avatar
 
Registriran dne: 06.09.2008
Prispevki: 236
andromeda55 is on a distinguished road
Privzeto ZONE - Zidovi s Stebri

LeonP....Zidove riši v enem kosu neprekinjeno, STEBRI se samodejno vrinejo vanje!. Zone v tem primeru delujejo pravilno. Nastavi tudi prednost elementov: Zidovi=8, Stebri=10.
Pripete datoteke
Zajeta slika - SAMODEJNE ZONE pri ZIDOVIH s STEBRI.jpg‎  
__________________
Win 10 Pro x64, Core i7 4770 3.4 GHz, RAM 8GB, SSD Samsung 850 Evo 250GB + HD 500GB, Nvidia GTX660 2GB, ohišje Fractal Design ARC Midi R2, ArchiCAD 14-20.
andromeda55 je trenutno dosegljiv   Reply With Quote
Star 13.03.2010, 11:26   #6
LeonP
Član
 
Registriran dne: 01.09.2009
Prispevki: 62
LeonP is on a distinguished road
Privzeto

kje pa se nastavi ta prednost elementov?

problem je zdaj, ko je cel objek tako narisan in moram narediti cca 150 zone. a jih naj zdaj s črto zrišem? jebela cesta! (
LeonP is offline   Reply With Quote
Star 13.03.2010, 18:37   #7
andromeda55
Profesionalec
 
andromeda55's Avatar
 
Registriran dne: 06.09.2008
Prispevki: 236
andromeda55 is on a distinguished road
Privzeto

V tvojem primeru je ta možnost za samodejne ZONE:
ZIDOVI po kosih (med stebri) se MORAJO STIKATI, zato jih moraš podaljšati. Tako se bodo samodejno oblili okrog stebrov, in ZONE bodo delovale.

NASTAVITEV PREDNOSTI:
ZIDOVI....toolbar Info Box - gumb Floor Plan and Section.. - Wall Priority
Stebri......ni nastavitve (samodejna)
Pripete slike
 
__________________
Win 10 Pro x64, Core i7 4770 3.4 GHz, RAM 8GB, SSD Samsung 850 Evo 250GB + HD 500GB, Nvidia GTX660 2GB, ohišje Fractal Design ARC Midi R2, ArchiCAD 14-20.
andromeda55 je trenutno dosegljiv   Reply With Quote
Star 28.03.2010, 14:10   #8
LeonP
Član
 
Registriran dne: 01.09.2009
Prispevki: 62
LeonP is on a distinguished road
Privzeto

zakaj mi okno, ki je na stopišču med nadstropjema in prikaže v celoti tako kot je treba?
Pripete datoteke
okno.JPG‎  
LeonP is offline   Reply With Quote
Star 28.03.2010, 19:53   #9
LeonP
Član
 
Registriran dne: 01.09.2009
Prispevki: 62
LeonP is on a distinguished road
Privzeto

zanima me tudi kako se naredijo ti špirovci pri strehi? streho sem naredil, vendar šprirovcov pa ne znam. vem samo da za to obstaja neka fukncija
Pripete datoteke
streha.jpg‎  
LeonP is offline   Reply With Quote
Star 29.03.2010, 08:10   #10
gorazd
Administrator
 
gorazd's Avatar
 
Registriran dne: 05.09.2008
Lokacija: Ljubljana
Prispevki: 416
gorazd is on a distinguished road
Privzeto

Glede okna v medetaži je tako, da je okno lahko le v enem zidu, ne v dveh. Ta zid, v katerem imaš okna naredi v enem kosu čez več etaž. Potem bo tudi prikaz tak kot mora biti.

Orodje za izdelavo ostrešja pa najdeš v meniju design/Design Extras/ Roof maker.
__________________
ARCHICAD 20, Ecodesigner, MEP, BIMx, Win10, i7, 16 GBRAM, Nvidia GTX970
gorazd is offline   Reply With Quote
Odgovori

Orodja

Dovoljenja
Ne moreš ustvarjati novih tem
Ne moreš odgovarjati
Ne moreš pripenjati datotek
Ne moreš urejati svojih prispevkov

BB koda vklopljena
Uporaba smeškov vklopljena
[IMG] koda vklopljena
HTML koda vklopljena

Skoči na

Similar Threads
Tema Temo ustvaril Forum Odgovorov Zadnji prispevek
Video tutoriali za učenje ArchiCADa gorazd Triki in nasveti 1 01.10.2011 20:10


Časovni pas: GMT +1. Ura je: 11:23.


vBulletin®
©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.