logo

Pojdi nazaj   ArchiCAD Forum > ArchiCAD Forum > Objekti, knjižnice, GDL
Osveži stran Uvoz objektov v ArchiCAD z Interneta.

Odgovori
 
Orodja
Star 25.01.2010, 08:56   #1
support
Administrator
 
support's Avatar
 
Registriran dne: 05.09.2008
Lokacija: Ljubljana
Prispevki: 87
support is on a distinguished road
Privzeto Uvoz objektov v ArchiCAD z Interneta.

Na www.e-interiors.net je ogromno objektov. Izdelani pa so v različnih formatih. ArchiCAD lahko bere le objekte, ki so v GDL formatu, običajno imajo končnico imena GSM. Tukaj pa so objekti večino narejeno v formatu DWG, DXF ali 3DS. Tale zadnji je najboljši, saj ima poleg oblike tudi barve in materiale. Za pretvorbo v ArchiCAD obliko (GDL) pa potrebuješ še dodatek, ki se ga brezplačno dobi na Graphisoftovih straneh (http://www.graphisoft.com/support/ar...oads/ac13/INT/). Potrebuješ dodatek 3D Studio In. Preneseš in namestiš po navodilih.

Nato lahko v ArchiCAD GDL format pretvoriš katerikoli 3DS objekt, ki ga najdeš na netu. Pazljivo le pri količini teh objektov, saj so zelo "požrešni" za pomnilnik!!!
Pripete datoteke
uvoz1.jpg‎   stol.jpg‎  
__________________
ArchiCAD 14, Macbook Pro, OSX Leopard, 4 GB ram
support is offline   Reply With Quote
Star 30.08.2010, 21:18   #2
LeonP
Član
 
Registriran dne: 01.09.2009
Prispevki: 62
LeonP is on a distinguished road
Privzeto

prilagam sliko nekega brezplačnega 3d objekta iz interneta, na kateri se lepo vidijo nepotrebni poligoni (črne črte), ki v AC sploh nimajo nobene funkcije, samo opočasnjujejo prikaz takega objekta v 2D in 3D. ni problem, če imaš 1 tak objekt v projektu, če pa gre za večji projekt in več različnih uvoženih podobnih objektov, ki so bili zrisani v 3D studiu, pa to znatno upočasni prikaz že v 2D.
ko tak objekt z dodatkom Studio In pretvorim v gdl vsi ti poligoni ostanejo. a se jih da kako pobrisat, da bi ostali samo zunanji poligoni - robovi objekta?
Pripete datoteke
rentgen.JPG‎  
LeonP is offline   Reply With Quote
Star 31.08.2010, 13:47   #3
bos 3D
Član
 
bos 3D's Avatar
 
Registriran dne: 10.09.2008
Lokacija: Dramlje
Prispevki: 44
bos 3D is on a distinguished road
Privzeto

LP!
Poligoni se dajo brisat v skripti, vendar je teh verjetno par 100
ali še več in nikoli neveš točno katerega si zbrisal razen 3d maniakov, ki majo mogoče koordinatni sistem v glavi. Ker to je igranje z samimi koordinatami.
Glede na enostaven objekt svetujem, ga je lažje prerisat v archicad in shranit v gdl object
ali celo sprogramirat.
Vprašanje kolikokrat se takšen objekt sploh uporablja.
Jaz za takšne objekte enostavno v 3d skript vnesem funkcijo 3d of če je še nima, ter v 2d
pobrišem nepotrebne točke in linije ter shranim, in je zadeva mnogo bolj prebavljiva.
__________________
ArchiCad 13, Avtocad 2002 LT, XP,
bos 3D is offline   Reply With Quote
Star 28.10.2010, 11:17   #4
andromeda55
Profesionalec
 
andromeda55's Avatar
 
Registriran dne: 06.09.2008
Prispevki: 236
andromeda55 is on a distinguished road
Privzeto Pretvorba AutoCAD 3D blokov v .gsm Objekte

Kako se AutoCAD 3D bloki pretvorijo v ArchiCAD .gsm Objekte:
1. File -> Library and Objects -> Open Object
2. Poiščite mapo in v njej izberite 3D datoteko DWG
3. Izberite prevajalec (ki ima možnost ... Save AutoCAD blocks As Binary 3d)
4. Pritisnite gumb OK
5. Zdaj se odpre okno GDL .... Preverite mere objekta, Kliknite X, da se okno zapre in izberite SAVE
5. Zdaj se odpre SAVE LIBRARY PART okno.... Vpišite Ime za nov predmet, izberite mesto, kjer se shrani (izberite Embeded Library ali Browse za zunanjo pot), Type = ArchiCAD Object> Options... Izberite obe
6. Pritisnite OK
7. Pritisnite SAVE

Preden začnete to možnost uporabljati, odprte datoteke DWG v AutoCAD-u ali kakšnem drugem brezplačnem klonu (Dassault DraftSight, IMSI Double CAD XT) in preverite nastavitve UNITS, PREMAKNITE vse elemente na Layer 0, uporabite PURGE za brisanje vseh neželenih elementov, in uporabite SAVE AS da bi ohranili original.

Če AutoCAD 3D blok vsebuje PROXY ENTITY, pretvorba NE DELUJE (primer je KONJ - žični model brez kože, ki je bila v AutoCAD-u kot Proxy entity in sem jo moral zbrisati).

Prilagam moj DWG-DXF TRANSLATOR za AC13 (deluje z AC14 vendar ga ni možno spreminjati v njem).
Pripete datoteke
VIKING Freezer.jpg‎   Konj.jpg‎  
__________________
Win 10 Pro x64, Core i7 4770 3.4 GHz, RAM 8GB, SSD Samsung 850 Evo 250GB + HD 500GB, Nvidia GTX660 2GB, ohišje Fractal Design ARC Midi R2, ArchiCAD 14-20.
andromeda55 is offline   Reply With Quote
Star 02.11.2010, 09:26   #5
gorazd
Administrator
 
gorazd's Avatar
 
Registriran dne: 05.09.2008
Lokacija: Ljubljana
Prispevki: 416
gorazd is on a distinguished road
Privzeto

Hvala za natančna navodila.
__________________
ARCHICAD 20, Ecodesigner, MEP, BIMx, Win10, i7, 16 GBRAM, Nvidia GTX970
gorazd is offline   Reply With Quote
Star 24.12.2010, 16:25   #6
smog
Začetnik
 
Registriran dne: 03.12.2010
Prispevki: 11
smog is on a distinguished road
Privzeto

Zdravo.
Mi lahko kdo prosim razloži kam točno naj v Archicadu kopiram objekt katerega dobim na internetu da ga pol lahko najdem med objekti in ga normalno odprem tako kot objekte ki so že v samem programu?
Objekti so večina v .gsm formatu vendar mi Archicad vedno javlja napako pri odpiranju, pa ne vem zakaj? Hvala.
smog is offline   Reply With Quote
Star 24.12.2010, 17:31   #7
gorazd
Administrator
 
gorazd's Avatar
 
Registriran dne: 05.09.2008
Lokacija: Ljubljana
Prispevki: 416
gorazd is on a distinguished road
Privzeto

Objekte ki si jih prenesel z interneta je najbolje shraniti v neko mapo. To mapo potem v ArchiCADu dodaš med aktivne knjižnice (Library manager/add). Potem bi morali biti vidni tako kot vsi standardni objekti.

Če pa javi napako, pa je odisno od tega kaj javi. Nekateri objekti niso samo en file.
__________________
ARCHICAD 20, Ecodesigner, MEP, BIMx, Win10, i7, 16 GBRAM, Nvidia GTX970
gorazd is offline   Reply With Quote
Odgovori

Orodja

Dovoljenja
Ne moreš ustvarjati novih tem
Ne moreš odgovarjati
Ne moreš pripenjati datotek
Ne moreš urejati svojih prispevkov

BB koda vklopljena
Uporaba smeškov vklopljena
[IMG] koda vklopljena
HTML koda vklopljena

Skoči na

Similar Threads
Tema Temo ustvaril Forum Odgovorov Zadnji prispevek
Rotiranje objektov v knjižnici gorazd Objekti, knjižnice, GDL 6 01.12.2012 15:20
Attribute Manager- Uvoz Sestavljenega zidu andromeda55 2D in 3D modeliranje 3 19.11.2008 13:24


Časovni pas: GMT +1. Ura je: 16:23.


vBulletin®
©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.