logo

Pojdi nazaj   ArchiCAD Forum > Ostalo > Strojna oprema
Osveži stran Kako pomemben je procesor?

Odgovori
 
Orodja
Star 20.12.2009, 16:13   #1
Andrej
Začetnik
 
Registriran dne: 16.10.2008
Lokacija: Ljubljana
Prispevki: 7
Andrej is on a distinguished road
Privzeto Kako pomemben je procesor?

Živjo!

Tokrat kupujem prenosnik, ki ne bo primarni računalnik, zgolj za občasno uporabo. Zato mora bit cenejši in v oči mi je padel tale: http://h10010.www1.hp.com/wwpc/si/sl...8-4039984.html (Compaq presario CQ71-320EM za 620 EUR).

Bi lahko vsaj za silo poganjal ArchiCad ali ima preslab procesor? Je procesor zelo pomemben faktor pri hitrosti delovanja programa, ali sta bolj pomembna RAM in grafična?

Za kakršenkoli nasvet se lepo zahvaljujem!
Andrej is offline   Reply With Quote
Star 20.12.2009, 18:21   #2
Robert:-)
Začetnik
 
Registriran dne: 02.10.2008
Prispevki: 21
Robert:-) is on a distinguished road
Privzeto

AC ti bo sigurno delal... Kako, je pa odvisno od tebe kateri sistem boš dal gori in koliko rama. Največja šibka točka pri takšnih prenosnikih je disk (5400 obratov), grafična kartica in resolucija zaslona. Vse ostalo se da nekako optimizirat. Priporočam min 3GB rama in Win XP (32) ali Win 7(32). V kolikor razmišljaš o 64 Bitnem sistemu, razmišljaj o min 4GB rama, rajši več.

P.S.
Poglej rajši za kakšen prenosnik z resolucijo min 1680x1050.
Robert:-) is offline   Reply With Quote
Star 20.12.2009, 23:23   #3
Andrej
Začetnik
 
Registriran dne: 16.10.2008
Lokacija: Ljubljana
Prispevki: 7
Andrej is on a distinguished road
Privzeto

Hvala, se strinjam z vsem. Najbolj me je zanimalo, če je procesor lahko ozko grlo. Hitrejši disk, boljša grafična in normalna resolucija je domena drugačnega cenovnega razreda, ki me trenutno ne zanima. Bolj rabim prenosnik "ki ga ni preveč škoda", bi pa vseeno delal. Dobro price performance razmerje. Všeč mi je tudi: http://www.mimovrste.com/artikel/275...ron-1545-21ghz
Boljši procesor, 4gb rama, zaslon pa je na prenosnikih itak vsak premajhen. Nameravam pa met W7 (64).
Andrej is offline   Reply With Quote
Star 21.12.2009, 07:41   #4
support
Administrator
 
support's Avatar
 
Registriran dne: 05.09.2008
Lokacija: Ljubljana
Prispevki: 87
support is on a distinguished road
Privzeto

Tale Dell se bo po moje čisto dobro obnesel. Nisem pa ravno prepričan za W64. Preveri predvsem, ali obstaja dober gonilnik za kartico, saj običajno potem ta bremza.
__________________
ArchiCAD 14, Macbook Pro, OSX Leopard, 4 GB ram
support is offline   Reply With Quote
Star 21.12.2009, 12:26   #5
Andrej
Začetnik
 
Registriran dne: 16.10.2008
Lokacija: Ljubljana
Prispevki: 7
Andrej is on a distinguished road
Privzeto

Tudi meni se zdi Dell nekako bolj "ziher" nakup, ker pa so mi prenosniki bolj španska vas, sem šele zdaj ugotovil, kaj pomeni zaslon 15,6". Na 1366 x 768 resoluciji se pa res ne da delat. Se bo očitno treba sprijaznit s Compaqom iz prvega posta. To je pač to (za ta dnar).
Andrej is offline   Reply With Quote
Star 22.12.2009, 08:43   #6
gorazd
Administrator
 
gorazd's Avatar
 
Registriran dne: 05.09.2008
Lokacija: Ljubljana
Prispevki: 369
gorazd is on a distinguished road
Privzeto

Jaz imam prenosnika, sicer Mac, s 15" zaslonom in za stalno delo zaradi velikosti res ni primeren. Tako ga v službi in doma priključim na zunanji monitor, kar je potem čisto druga pesem.

Procesor v Compaqu je dual core, v Dellu pa Core 2 Duo. Nisem strokovnjak za HW ampak mislim da je razlika precejšnja. Predvsem pa je odvisno, kaj misliš na njem početi (beri kako veliki projekti, ali boš delal renderje,...)
__________________
ArchiCAD 17, Ecodesigner, MEP, BIMx, Asus, 6 GB RAM, Win 8 / 64
gorazd is offline   Reply With Quote
Star 23.12.2009, 11:00   #7
Andrej
Začetnik
 
Registriran dne: 16.10.2008
Lokacija: Ljubljana
Prispevki: 7
Andrej is on a distinguished road
Privzeto

Najbolj poenostavljeno povedano ga rabim za študij arhitekture čez vikende na vikendu. Zato sem se odločil za najbolj nizkocenovno varianto in kupil Compaq-a in čisto prvi vtisi so že tu.
Imam Win 7 (32) in Archi 12, odpiranje in nalaganje knjižnic je ok, prav tako 2d navigacija, 2d zumiranje je tekoče, pri 3d-ju se obnaša kar zadovoljivo, ob premikanju objekta lahko izgine kakšen material, kar spet ni tako grozno. Ko pa je treba kaj resno zračunat (procesor!) se pa zadeva ustavi. Prerezi, pogledi, senčenje, ni šans da bi kaj popravljal/premikal v nekem kompleksnem osenčenem pogledu. Renderirat niti ne bom poskušal.
Če bi bil to primarni in edini računalnik, za celostno uporabo Archija (z užitkom) ne bi bil sprejemljiv. Bi bilo potrebno sečt v precej višji rang prenosnikov. Za kar ga rabim bo pa čisto ok in sem v bistvu zadovoljen, več niti nisem pričakoval.
Andrej is offline   Reply With Quote
Star 04.05.2012, 08:34   #8
janko12
Začetnik
 
Registriran dne: 05.04.2012
Prispevki: 4
janko12 is on a distinguished road
Privzeto

Glede diska drži, jaz vidim opazno razliko med navadnim in SSDjem, sam problem je ker še imajo nore cene.
janko12 is offline   Reply With Quote
Star 05.09.2012, 08:23   #9
BRISICAD
Začetnik
 
Registriran dne: 08.09.2008
Prispevki: 12
BRISICAD is on a distinguished road
Privzeto

Ja žal je Archicad (še posebej verzija AC16) precej *požrešen* program.
Sam imam HP delovno postajo xw 9400 z štirijedernim AMD procesorjem, Windows7 64bit, 12Gb Rama, in Grafično kartico Nwidia Quadro FX3500 pa mam med delom z malo večjimi objekti včasih težave. Probal sem z grafično kartico ATI Randeon HD 5800, določene stvari delujejo celo bolje kot z sicer veliko navedeno precej dražjo NWidio.
Razmišljam o novejši grafični kartici ki podpira novejše verzije OpenGL, ter o zamenjavi diska z SSD-jem, žal kompletne mašine ne bom menjaval ker je prevelik strošek. Lep pozdrav.
BRISICAD is offline   Reply With Quote
Odgovori

Orodja

Dovoljenja
Ne moreš ustvarjati novih tem
Ne moreš odgovarjati
Ne moreš pripenjati datotek
Ne moreš urejati svojih prispevkov

BB koda vklopljena
Uporaba smeškov vklopljena
[IMG] koda vklopljena
HTML koda vklopljena

Skoči na


Časovni pas: GMT +1. Ura je: 19:12.


vBulletin®
©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.