ArchiCAD Forum

ArchiCAD Forum (http://forum.archicad.si//index.php)
-   Splošno o ArchiCADu (http://forum.archicad.si//forumdisplay.php?f=4)
-   -   Učenje osnov (http://forum.archicad.si//showthread.php?t=112)

fb2007 08.10.2009 14:38

Učenje osnov
 
Pozdravljeni!

Sem začetnik Archicad-a in me zanima ali ima funkicjo pri risanju (npr. zidov), da se vpiše začetna in končna točka zidu (podobno kot pri Autocad-u)?


Hvala in lp,
fb

Robert:-) 09.10.2009 07:40

Da se, vendar je neumno.... vpišeš koordinate x,y za začetek + enter nato še koordinate x,y za konec + enter.
Mnogo bolj je enostavno, da z miško določiš začetni položaj in nato smer, ter dolžino z r ali d...

LP, R

support 09.10.2009 08:53

2 priloženih datotek
Kot je rekel Robert, začetno točko zidu (ali črte,...) določiš običajno z miško. Končno točko pa ali z miško ali pa vpišeš dolžino in po potrebi še kot. Preveri če imaš vklopljen sledilec (tracker) in ko vlečeš zid se ti v oblačku zraven kurzorja izpisujejo koordinate, dolžina in kot. Samo spustiš miško in začneš tipkat npr. dolžino. Ko pritisneš enter se nariše zid ustrezne dolžine.

Druga možnost je da prikažež paletko Coordinates (Window/Palettes) in koordinate ali dolžine vpisuješ v njo.

LeonP 12.03.2010 16:35

mene pa zanima, zakaj mi noče narediti zone med stenami, ki vsebujejo stebre?

če naredim stene (zaprt prostor) brez stebrov, zono naredi brez problema. če pa imam recimo neke stebre med katerimi je stena in se stene ne stikajo med seboj, ampak so samo od stebra do stebra, pa mi noče narediti zone.

a obstaja za to kakšna funkcija, ali pa bi se morala stena vsepovsod stikovati, čeprav v resnici ni možno, da sta stena in steber na istem mestu.

andromeda55 13.03.2010 10:31

ZONE - Zidovi s Stebri
 
1 priloženih datotek
LeonP....Zidove riši v enem kosu neprekinjeno, STEBRI se samodejno vrinejo vanje!. Zone v tem primeru delujejo pravilno. Nastavi tudi prednost elementov: Zidovi=8, Stebri=10.

LeonP 13.03.2010 11:26

kje pa se nastavi ta prednost elementov?

problem je zdaj, ko je cel objek tako narisan in moram narediti cca 150 zone. a jih naj zdaj s črto zrišem? jebela cesta! :((

andromeda55 13.03.2010 18:37

1 priloženih datotek
V tvojem primeru je ta možnost za samodejne ZONE:
ZIDOVI po kosih (med stebri) se MORAJO STIKATI, zato jih moraš podaljšati. Tako se bodo samodejno oblili okrog stebrov, in ZONE bodo delovale.

NASTAVITEV PREDNOSTI:
ZIDOVI....toolbar Info Box - gumb Floor Plan and Section.. - Wall Priority
Stebri......ni nastavitve (samodejna)

LeonP 28.03.2010 14:10

1 priloženih datotek
zakaj mi okno, ki je na stopišču med nadstropjema in prikaže v celoti tako kot je treba?

LeonP 28.03.2010 19:53

1 priloženih datotek
zanima me tudi kako se naredijo ti špirovci pri strehi? streho sem naredil, vendar šprirovcov pa ne znam. vem samo da za to obstaja neka fukncija

gorazd 29.03.2010 08:10

Glede okna v medetaži je tako, da je okno lahko le v enem zidu, ne v dveh. Ta zid, v katerem imaš okna naredi v enem kosu čez več etaž. Potem bo tudi prikaz tak kot mora biti.

Orodje za izdelavo ostrešja pa najdeš v meniju design/Design Extras/ Roof maker.


Časovni pas: GMT +1. Ura je: 22:13.

vBulletin®
©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.